Rakı bizim, Uzo onların evet ama hemen hemen aynı fakat isimleri farklı bu iki içkinin temel özelliği, anason aromalı alkollü içkiler olması. Bu yüzden Rakı mı, Uzo mu önce çıktı sorusu daha çok soruluyor.
Bunu cevabı ise biraz karmaşık çünkü ikisi de benzer yöntemlerle üretilen ve tarihsel olarak birbirinden etkilenen içkiler.
Rakı’nın kökeni Osmanlı dönemine, hatta daha öncesine dayanıyor. 17.yüzyılda Osmanlı topraklarında özellikle Arnavutluk, Suriye ve Anadolu’da yaygın olarak üretilip tüketiliyordu. Osmanlı’da Müslüman olmayan toplumların rakı üretimi yaptığı bilinir. Türkiye Cumhuriyeti’nde rakı, 1930’larda Tekel tarafından resmîleştirildi.
Uzo (Ouzo) ise modern anlamda 19. yüzyılın ortalarında, özellikle Yunanistan’ın Osmanlı’dan ayrılmasından sonra gelişmiştir. İlk tescilli uzo damıtımevi, 1856 yılında Yunanistan’ın Tyrnavos kentinde kurulmuştur. Uzo’nun rakıdan türetilmiş bir içki olduğu görüşü yaygındır; rakı kültüründen esinlenilmiştir ama kendi üretim yöntemlerini geliştirmiştir.
Sonuç itibari ile Osmanlı tebası da Yunanlılar ve diğer kültürlerden oluşuyordu ve tüm Türkler Balkanlardan Anadoluya tüm toplumlarla iç içe yaşamış, kültür alışverişi yapmış ve kaynaşmış bir halk olarak keskin bir bensimseme oldukça faşizan bir yaklaşım olacaktır. Aynı durum onlar içinde geçerli. Umuyoruz, Balkan ve Akdeniz milletleri bir gün tamamen kaynaşırlar.